Dienstag, 24. Juli 2012

Tévhitoszlatás az Ausztriában való egyetemre járás kapcsán


Most hozták nyilvánosságra a ponthatárokat, sok ember nem kapott helyet vagy fizetnie kell az egyetemre járásért. Ki gondolta volna, hogy pl. Ausztriában azt tanulhatod az egyetemen, amit csak akarsz? Ausztriában két kivétellel nincs felvételi, nincsenek ponthatárok: Ha úgy döntesz, hogy közgazdaságtanra akarsz járni, akkor oda jársz, ha török nyelvszakra, akkor oda stb. A pszichológiára meg az orvostudományra van felvételi, ami inkább a készségeket csekkolja, nem a tudást. Tehát ezekkel a vizsgákkal azt akarják ellenőrizni, hogy nem vagy-e hülye.
Aztán egyszerűen be kell iratkozni és félévente hökös tagdíjat fizetni, ami olyan 15 euró körül van.
Tandíjat nem kell fizetni - csak ha az előírt plusz 2 félévnél több szükséges a tanulmányok befejezéséhez, akkor kell -, de ha az ember rendesen dolgozik vagy gyereket nevel, felmentést lehet kérni az alól is. Röghöz kötés nincs.

Rendesen bejelentett lakcímmel jár mindenféle (utazási) kedvezmény.
Lakás/albérlet - Grácban pl. már 280 euróért lehet kapni 70 m2-es lakást, kollégiumot 2 ágyas szobában 190 eurótól (http://www.home4students.at/ pl). Bécs drágább, de más városok, mint pl. Linz, Klagenfurt, Innsbruck olcsóbbak.

Az élelmiszer az Aldiban (AT-ben Hofer) vagy a Sparban ugyanannyiba kerül, mint Magyarországon, sőt előfordul, hogy még olcsóbb is (Magyarországon váltóárfolyam-maximált árakkal szoktak dolgozni).

Diák- vagy rendes munka legálisan lehetséges (mivel mind eu-s polgárok vagyunk) - már egyszerű szórólapozás is 7-10 eurót hoz/óra stb.

Ha hajlandó vagy egy kicsit dolgozni az egyetemi tanulmányok mellett, egyszerűen és könnyen finanszírozható annak a szaknak az elvégzése, amit te akarsz elvégezni, és nem oda kell járnod, ahová csak úgy bekerültél, ráadásul az osztrák diploma általában jobban mutat, mint a magyar, még Magyarországon is.

Az egyetlen bökkenő a nyelvtudás. Folyékonyan kell tudni németül. Ilyen egyszerű.


**********
A gráci egyetem idén először nyári puhatolozó-napokat rendez, amiknek a keretében bele lehet kóstolni különböző szakokba. Internetes jelentkezés szükséges. (http://derstandard.at/1342947486281/Uni-Graz-bietet-Maturanten-drei-Tage-Schnupper-Uni-an)