Freitag, 12. März 2010

a kerékpárjogosítvány javítja a közlekedési morált

takarítok. találtam egy hallgatói levelet, amit 2006. aug. 24-én elküldtem a napközben c. műsornak. akkor még hallgattam rádiót, főleg kossuthot... mindent tudtam az öregkori inkontinenciáról.

tisztelt szerkesztőség!

ami nagyon zavar a műsorukban, hogy valakik beszélnek valamiről - és ez olyan mint egy használtruha bolt. valaki mondja, hogy így van meg úgy van németországban - ő a szakember, mert valamikor két napig németországban tartozkodott. nem olyan nehéz az interneten utánajárni az ilyen dolgoknak, feltéve, hogy tudnak németül pl. - de kránitz balázs tud németül, ha én jól tudom.
de most az osztrák közlekedési morálhoz: ausztriában nőttem fel, most itt, a bme-n tanítok német nyelvet. nálunk azért jobb a helyzet, mert már az általános iskolában van közlekedési nevelés - nem mint itt, hogy valamikor két óra, hanem rendszeres, minden évben van fejtágítás, jön a rendőrbácsi, magyarázza a dolgokat, mutat érdekes felszerelést, még a kapitányságon is voltunk és megnéztünk még a börtöncellát is, megmutatták nekünk, mi van a rendőrautóban stb.
ami nálunk már kis korunktól biztosítja a kreszben való tájékozottságot - hogy tudjuk, mi szabad az úton és mi nem - hogy van az a lehetőség, ha a gyerek már 10 éves korától egyedül akar biciklizni (12 a törvényes határ), akkor megcsinálhat egy "bicikli-jogosítványt". s mivel - azt merem állítani - minden 10 éves gyerek egyedül szeretne biciklizni, majdnem mindenki megcsinálja ezt a jogosítványt (kresz: közlekedési táblák, elsőbbségi szabályok - pl. itt tanítják azt, hogy meg kell állni zebra előtt, ha látod, valaki át akar kelni az úton - stb. írásbeli vizsga van - olyan amit 10 éves is le tud tenni - tehát majdnem mindenkinek sikerül, és ez a tudás beívódik az emberbe, és mindig arra fog gondolni, hogy meg kell állni a zebra előtt stb.)
természetesen nálunk is vannak barmok a közlekedésben, de nagyobb az odafigyelés, mert már kiskorunkban kondicionáltak arra, hogy a közlekedésben figyelni kell, és engedni is - és soha sem szabad megbízni a többi a közlekedésben résztvevőben - tehát nem szabad abban bízni, hogy a másik engedni fog. ilyenkor "matematikai" feladatok is vannak, pl. hogy mennyivel gyorsabban érünk célba, ha száguldozunk - és ez rendszerint 3-5 perc, és még a hülye is megérti, hogy ennyiért nem ésszerű kockáztatni.
a bicikli jogosítvány különben egy igazi papír - fényképpel, pecséttel, aláírással, és jár hozzá egy kis zászlócska is, amit a biciklire lehet kötni. került az, amikor én csináltam, 25 schillingbe - de ennyit a gyerek még össze is spórol magának, mert biciklivel menni 10 évesen a nagy álom, a szabadság!

itt még az a baj még, hogy a rendőrség nem dolgozik tisztességesen. mert a kis embert cseszegetik, még a bringások is megbüntetik (mert túl gyorsan hajtottak pl.!!!) ha viszont egy csillogó mercédesz itt a ferenc körút közepén parkol, akkor nem történik semmi - a rozoga opelre raknak büntetőt...

jó, nem folytatom.
üdvözlettel:
pc


kép: (c) AOK-Mediendienst

Keine Kommentare: